På 90-tallet hadde arkadespill sin mest populære periode, men disse klassiske spillene havnet raskt i skyggen på mer avanserte spill. Imidlertid har denne trenden nå endret seg betraktelig, og mange unge har begynt å trekke tilbake til klassiske arkadespill. Dette skyldes tildels at de nå optimaliseres for smarttelefoner, men også at mange i dag spiller på farten. Da blir store, krevende spill for komplisert og man vil heller ha klassisk underholdning.

Et annet godt eksempel på dette er hvordan spilleautomater i Norge har fortsatt sin popularitet siden 2007. Automater minner i mange tilfeller om klassiske arkadespill, men de har gjerne langt bedre grafikk. Spilleautomater er nemlig en snedig kombinasjon av avanserte spill med handling, og tradisjonelle arkadespill – bare bedre, da man kan vinne ekte penger.

Hvorfor blir arkadespill populære igjen?

En viktig brikke til spørsmålet om hvorfor arkadespill har blitt populære igjen, er smarttelefonen. Både AppStore og Google Play er fulle av klassiske arkadespill, der mange populære titler fra 90-tallet har fått nytt liv som mobilspill. Dette skyldes nok delvis at mange liker de lite krevende, men fortsatt underholdende effektene som slike spill byr på.

De krever også relativt liten plass, noe som kommer godt med da de fleste smarttelefoner har 64 GB lagringsplass. En annen naturlig forklaring på den økte populariteten, er at de som vokste opp på 90-tallet nå er voksne spillere. Det er derfor god grunn til å anta at de finner en verdi i digitaliseringen av slike spill, noe som igjen styrker den økte populariteten.

Teknologisk utvikling

En annen årsak til at arkadespill har økt i popularitet igjen er den teknologiske utviklingen. Disse spillene benytter ofte enkel kode som ble laget på 90-tallet, men ved hjelp av moderne fornyelse, kan man nå oppgradere disse spillene. Det er nettopp dette en rekke populære spillstudioer har gjort, noe vi har sett på både mobil- og konsoll markedet.

Det dukker stadig opp såkalt remastered versjoner av populære spill, noe som gir en ny generasjon muligheten til å prøve klassiske spill. Spesielt Sony og deres PlayStation plattform har benyttet seg av dette. De siste årene har det derfor dukket opp en rekke klassiske spill fra 90- og 00 tallet som tidligere har ligget i støv skuffen hos mange spillere.

Oppsummering

Klassiske arkadespill har fått en ny renessanse takket være mer omfattende teknologi og digitalisering. De spillene som tidligere var klassiske PC-spill har nå fått en overhaling og blitt gjort tilgjengelig på plattformer som Google Play og AppStore. I tillegg har flere større studioer som Sony begynt å trekke frem klassiske titler i remastered versjoner, noe som åpner døren for en ny generasjon som kan oppdage klassiske titler.

Vi forventer at denne trenden i spillmarkedet vil fortsette fremover, da dette ikke bare gir spillere muligheten til å oppdage nye spill, men også utviklerne et godt grunnlag for å tjene penger på titler som lenge har vært bortgjemt. Dermed kan det være duket for en periode hvor klassiske actionspill og arkadespill igjen dominerer på de mest populære listene hos digitale forhandlere av spill.